top of page

Djur

Lantraser

Svenska lantraser är husdjurraser som ursprungligen kommit från ett begränsat område och funnit där så pass länge att den till stora delar anpassat sig genetiskt till den lokala miljön. Varje land som undertecknat Konventionen om biologisk mångfald har ansvar för att bevara sina husdjursraser.

Young Farmer with Flock of Chickens

Höns

Hedemorahönsen och de två tupparna Piggety och Winnie bor tillsammans med tre svenska blåankor och en brunanka. Under vintern har de arbetat i en av odlingstunnlarna med att picka i jorden och gödlsa inför odlingssäsongen. 

Grisar

Våra Linderödsgrisar Tina och Maggie bor bakom Ladan i en stor hage.

 

De älskar att böka i gårdens gödselplatta och har under hösten arbetat i odlingarna med att böka upp jorden och äta ogräsrötter för att förbereda jorden för odling.

Maggie är den större grisen. Hon är mer bestämd och lite bufflig, särskilt när det finns mat i sikte. Hon är samtidigt huslig, gillar att boa och ha fint omkring sig. På sommaren älskar hon att bada.

Tina är mindre och har fler fläckar på ryggen. En riktig rymmare, tar alla chanser att utforska vad som finns utanför hagen. Tina är väldigt kelig och älskar att bli kliad på magen.

Båda är väldigt förtjusta i Ben.

De äter krossat vete och havre från gården tillsammans med blandade grönsaker och bröd från Petjos.

Family Feeding Pigs
Helens höst bild fin.jpg

Hästar

Stallet är privat och har plats för 10 hästar som går i stora hagar med lång utevistelse. Naturbetesmarker är viktiga för den biologiska mångfalden och även för att binda kol som begränsar klimatförändringar.

 

I boxarna står hästarna på torv alternativt halmpellets som blandas med EM och Vulkamin. Det är bra för hästarnas hovar och främjar luftvägarna.

 

Det gynnar även nedbrytningsprocessen i gödslet som vi använder i odlingarna då mikrolivet aktiveras. Välkomna att titta på hästarna som går i hagarna men var snäll att inte mata dom då det kan finnas saker hästarna inte tål.

Kor

Korna som betar på Strandängarna arbetar med att hålla nere växtligheten i ängarna. Eftersom kor, får och hästar betar på olika sätt arbetar dom bra tillsammans.

 

Kor sliter av växterna med tungan, får biter av blad och skott nära marken och hästarna är bäst på att beta gräs.

 

Tillsammans gör dom ett viktigt jobb genom att hålla landskapet öppet så att växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar ska kunna leva där.

IMG_20180718_213419.jpeg
bottom of page